Specijalistički pregledi za odrasle

Naše srce je mišićni organ koji nikada ne pravi pauzu, a svakodnevno napravi oko 115.000 otkucaja i ispumpa preko 7.200 litara krvi kroz 96.500 kilometara krvnih sudova – vena, arterija i kapilara, što je dovoljna dužina da se njima Zemlja obmota oko ekvatora. Prvencijom, dijagnostikom i lečenjem bolesti srca i krvnih sudova se bavi grana interne medicine – kardiologija. Najčešće kardiovaskularne bolesti su: visok krvni pritisak (hipertenzija), ateroskleroza, aritmije, angina pektoris, srčani udar (infarkt), koronarna bolest, srčana slabost. POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE KARDIOLOGIJE

Poliklinika Ramović ima tim koga čine vrhunski specijalisti za plućne bolesti, pneumoftiziolozi, interventni pulmolog i alergolozi. Oni se bave dijagnostikom i lečenjem svih akutnih i hroničnih plućnih bolesti kod odraslih i dece u ambulatnim i bolničkim uslovima kao što su: upala pluća, tuberkuloza, hronična opstrukcijska bolest pluća, enfizem pluća, cistična fibrozu, fibroza pluća, pleuralna bolest, pneumotoraks, Birt-Hogg-Dube sindrom, traheobronhomalacija, sarkoidoza, intersticijalne bolesti pluća, solitarni čvor u plućima, različite dobroćudne i zloćudne promene na plućima, uključujući karcinom pluća.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE PULMOLOGIJE I ALERGOLOGIJE

Gastroentrologija se bavi dijagnostkovanjem, lečenjem bolesti i funkcionalnih poremećaja organa za varenje u koje spadaju: jednjak, želudac, tanko crevo, debelo crevo, žučna kesa, jetra, pankreas, slezina. Svi ovi organi obrađuju sve što pojedemo ili popijemo. Želudac dnevno proizvodi blizu 2 litra želudačne tj. hlorovodonične kiseline koja učestvuje u varenju. Međutim, najveći deo procesa varenja uz pomoć enzima obavlja se u tankom crevu gde se i apsorbuje preko 90% hranljivih sastojaka. Tanko crevo je dugačko oko 7 metara, a kod žena je dvadesetak centimerata duže nego kod muškaraca.

U Poliklinici Ramović su Vam dostupni najsavremeniji načini dijagnostike i lečenja bolesti i funkcionalnih poremećaja organa za varenje. Pored kompletne laboratorijske dijagnostike koju Vam nudimo, na raspolaganju Vam je i tim naših gastroenterologa koji radi ultrazvučnu i endoskopsku dijagnostiku (gastroskopiju, MSCT kolonografiju).

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI GASTROENTEROLOGIJE

Endokrini sistem, odnosno sistem žlezda sa unutrašnjim lučanjem u našem organizmu reguliše: metabolizam, rast i razvoj, seksualnu funkciju i plodnost, krvni pritisak, apetit, ciklus spavanja, pa i naš odgovor na stres. Mnoge funkcije našeg organizma reguliše više od jednog hormona, a svaki od njih ima svoj molekul receptor koji ga prima po sistemu ključa i brave.

Tim specijalista internista-endokrinologa u Poliklinici Ramović blisko sarađuje sa kolegama drugih specijalosti kako bi u inegrativnom pristupu pacijentu pružili najbolje načine dijagnostike i lečenja bolesti koje zahvataju i druge organe i sisteme organa osim endokrinog.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI ENDOKRINOLOGIJE

Krv čini oko 7% ukupne telesne mase čoveka, odnosno našim krvnim sudovima teče 4,5-6 litara krvi. Najvećim delom krv se sastoji od krvne plazme (55%), zatim slede crvena krvna zrnca (40%), krvne pločice (4%) i bela krvna zrnca (1%). 

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi dijagnostikom i lečenjem bolestima krvi i kostne srži, što uključuje urođene i stečene poremećaje krvi (broja i oblika krvnih ćelija), poremećaje krvarenja i zgrušavanja krvi (hemostaza i tromboza), bolesti limfnog tkiva (slezine i limfnih čvorova) i maligne bolesti krvi. 

Poliklinika Ramović ima tim iskusnih internista-hematologa koji se bave dijagnostikom i lečenjem svih hematoloških oboljenja. Pri lečenju malignih hematoloških bolesti, timu hematologa se priključuju i onkolozi.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI HEMATOLOGIJE

Onkologija je grana medicine koja se bavi uzrocima, faktorima nastanka, opštoj prirodi pojave, rasta i lečenja tumora. Tumori mogu biti dobroćudni (benigni) ili zloćudni (malignih). Zloćudni tumori se još nazivaju i rakom ili kancerom. Tumor predstavlja nekontrolisani rast abnormalnih ćelija bilo gde u telu. Postoji više od 200 tipova tumora. Iako se karcinom smatra bolešću savremenog doba, prvi pisani zapisi o operaciji raka dojke su zabeleženi na egipatskom papirusu iz 1600. godine pre naše ere.

Poliklinka Ramović polaže posebnu pažnji na ranu dijagnostiku malignih bolesti. 

 • Svim ženama se jednom godišnje preporučuju preventivni pregledi kako bi se omogućila rana dijagnostika karcinoma grlića materice, jajnika, ednometrijuma i dojki. Ovi pregledi uključuju: ginekološki pregled, PAPA test, kolposkopiju, ginekološki ultrazvuk, ultrazvuk dojki i/ili mamografiju.
 • Za ranu dijagnostiku karcinoma pluća neophodni su: pregled pulmologa, skener pluća, a po potrebi i bronhoskopija.
 • Za ranu dijagnostiku karcinoma prostate potrebni su: pregled urologa, PSA – prostatični tumor marker, urološki ultrazvuk, magnetna rezonanca.
 • Za ranu dijanostiku karcinoma debelog creva potrebni su: pregled gastroenterologa, FOBT – pregled stolice na skriveno krvarenje i kolonoskopija.
 • Za ranu dijagnostiku karcinoma organa za varenje potrebni su: pregled gastroenterologa, gastroskopija, kolonoskopija.
 • Za ranu dijagnostiku karcinoma kože (melanoma) potrebna je dermoskopija.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI ONKOLOGIJE

Radiološke metode se primenjuju u svim granama medicine da bi se:

 • došlo do dijagnoze i utvrdio uzrok simptoma
 • pratila efikasnost terapije koju pacijent prima
 • uradio skrining na česte bolesti (rak dojke, pluća, debelog creva, bolesti srca.

Radiološka dijagnostika je nezaobilazna da bi se utvrdilo da li je došlo do preloma kostiju, ali i povreda mekih tkiva i unutrašnjih krvarenja izazvanih traumama i nezgodama. Pouzdano potvrđuje da je došlo do infarkta srca ili moždanog udara. 

Poliklinika Ramović ima tim vrhunskih radiologa i savremenu opremu od prenosivih i klasičnih rendgen aparata, preko ultrazvučnih aparata, 64-multislajsnog skenera, niskodoznog 160-slajsnog skenera, mamografa sa tomosintezom do magnetne rezonanace.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI RADIOLOGIJE

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti obraćaju urologu su: uporne infekcije urinarnog trakta, inkontinencija (nevoljno puštanje mokraće), bol ili pojava krvi tokom mokrenja, zapaljenje mokraćne bešike, upala prostate, uvećana prostata, kamen u bubregu, seksualna disfunkcija, karcinom urinarnog trakta (bubrega, bešike, prostate, testisa).

Kod muškaraca su česti urinarni problemi sa prostatom: bakterijska upala prostate, benigno uvećanje prostate i karcinom prostate. U Srbiji se svake godine otkrije oko 1250 novih slučajeva raka prostate. On je drugi najčešći zloćudni tumor kod muškaraca i u Evropi i u Srbiji posle raka pluća. Kako bi se ovaj karcinom otkrio u ranoj fazi i efikasno lečio, svim muškarcima starijim od 40 godina se preporučuju prventivni pregledi urologa jednom godinje.

Urolozi u Poliklinici Ramović primenjuju najsavremenije načine dijagnostike i lečenja bolesti urinarnog trakta. Posebno ističemo da se kod nas razbijanje kamena u bubregu radi endoskopskom litotripsijomdok se minimalno invazivnom laparoskopskom hirurgijom kamen vadi i iz bubrega iiz mokraćne cevi.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI UROLOGIJE

Interna medicina se bavi problemima i bolestima unutrašnjih organa, u čije grane spadaju: 

 •  endokrinologija 
 • kardiologija 
 • pulmologija
 • gastroenterologij 
 • reumatologija 
 • alergologija 
 • hematologija
 • nefrologija
 •  onkologija

Na specijalistički pregled ne morate da čekate. Specijalisti interne medicne različitih subspecijalnosti u Poliklinici Ramović su Vam dostupni u trenutku kad imate zdravstveni problem, u bilo koje doba dana ili noći, sedam dana u nedelji – u našoj ordinaciji, u vašoj kancelariji, kod kuće.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI INTERNE MEDICINE

Među najčešće infektivne bolesti u današnjem svetu spadaju: prehlada, hepatitisi B i C, malarija, HIV/AID, tuberkuloza. U Srbiji su zarazne bolesti uzrok smrti u samo 0,3% slučajeva. Vodeće zarazne bolesti ( oko 90% od ukupnog broja) među stanovništvom u Srbiji su respiratorne bolesti i to: upala grla izazvana streptokokama, ovčije boginje, zapaljenje pluća i šarlah. 

Mnoge infektivne i neinfektivne bolesti imaju povišenu temperaturu kao jedini simptom, pa je veoma važno postaviti tačnu dijagnozu radi pravovremene primene terapije.

Zahvaljujući brzoj laboratorijskoj i svoj drugoj dostupnoj dijagnostici, vrhunski specijalisti infektologije, koji rade u Poliklinici Ramović, pravovremeno mogu da postave dijagnozu i započnu lečenje, bilo ambulantno, bilo u bolničkim uslovima.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI INFEKTOLOGIJE

 

Najčešći problemi sa kožom zbog kojih se pacijenti obraćaju dermatologu su: akne, ekcem, atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, psorijaza, rozacea, vitiligo, virusne bradavice, atletsko stopalo… Najčešći dermatološki problem u svetu, zapadnoj Evropi i kod nas su akne (acne vulgaris) koje muče oko 85% tinejdžera, ali i do 50% starijih od 25 godina. 

U Poliklinici Ramović su vam dostupni sve savremene dijagnostičke procedure poput dermoskopije, melanoskopije, biopsije kože. Kod nas se uklanjaju promene na koži tečnim azotom i radiotalasima. Kod psorijaze, stopijskog dermatitisa, ekcema i vitiliga se primenjuje i fototerapija. Rade se alergološki testovi i tretmani IQ plazmom.

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE SPECIJALISTE IZ OBLASTI DERMATOLOGIJE

POGLEDAJTE NAŠE LEKARE OPŠTE PRAKSE

Zakažite vaš pregled

Zakažite na vreme pregled kod izabranog lekara specijaliste i vodite brigu o vašem zdravlju na vreme!