Pripreme za test urina

Za pregled urina i/ili urinokulture neophodno je uzeti, nakon lične higijene (toplom vodom i sapunom), prvi jutarnji urin (srednji mlaz) u sterilnu posudu i u najkraćem roku doneti ga u laboratoriju. Urin se do dolaska u laboratoriju može držati u frižideru neko vreme. Pregled uzorka urina treba da se uradi najkasnije 2 sata od njegovog uzimanja, a maksimalno 4 ako je urin čuvan u frižideru.

Za analize koje se određuju iz 24h urina (celodnevnog) treba popiti 6 do 8 čaša vode (oko 1,5 L). Urin sakupljati u čiste plastične boce (najbolje od flaširane vode). Prvo jutro skupljanja mokraće, najpre kompletno ispraznite bešiku, odbaciti taj urin i zabeležiti vreme. Sakupljati SVE uzorke urina tokom dana i noći u plastičnu bocu. Tačno 24 sata od početka sakupljanja, kompletno isprazniti bešiku i sav urin dodati prethodnoj količini. Ovaj poslednji uzorak kompletira Vaš 24h urin.

Pojedine analize 24h urina zahtevaju da se urin sakuplja uz dodatak konzervansa. Analize koje zahtevaju dodavanje konzervansa pri sakupljanju prve porcije urina su: 1. 5- HIAA, VMA, 2. Adrenalin, noradrenalin, dopamin (kateholamini), 3. 17-kortikosteroidi i 17-ketosteroidi i 4. Metanefrin i normetanefrin. Za navedene analize bočicu konzervansa pacijent dobija u laboratoriji (pre sakupljanja mokraće).

Sa nadležnim lekarom dogovoriti prekid tekuće terapije (preporuka je da se dan pre i na dan sakupljanja urina terapija ne uzima). Ne bi trebalo jesti banane, ananas, avokado, lešnike, bademe i ne bi trebalo piti kafu.

Za dodatne informacije pogledati Priprema za laboratorijska ispitivanja.