Način ishrane tokom meseca Ramazana

Tokom Ramazana, važno je voditi računa o zdravoj ishrani kako bi se održalo dobro zdravlje i energija tokom posta.  Sa fiziološkog stanovišta, islamski post predstavlja jedinstven model posta.
 
Potpuni post smanjuje ili eliminira glad i uzrokuje brz gubitak težine. Godine 1975. Allan Cott u svojoj knjizi „Post kao način života“ primijetio je da post donosi zdrav fiziološki odmor za probavni trakt i centralni nervni sistem, te normalizuje metabolizam.
 
 

Brojne naučne studije urađene su o ramazanskom postu. Godine 1996. održana je međunarodna konferencija u Kazablanki, Maroko, pod pokroviteljstvom kralja Hasana, o zdravstvenim aspektima Ramazana. Zaključci ovih izlaganja bili su da ramazanski post blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno na glukozu u krvi, pritisak, profil lipida i težinu, te da ne postoje neželjeni efekti posta.  Brojna istraživanja upućuju da post donosi zdrav fiziološki odmor za probavni trakt i centralni nervni sistem, te normalizuje metabolizam.

Evo nekoliko saveta:

Sehur

Važno je da bude hranljiv i zasitan kako bi vam pružio energiju tokom dana. Preporučuju se složeni ugljeni hidrati poput celog zrna, povrća, voća, proteina kao što su jaja ili mlečni proizvodi i zdravih masti kao što su orašasti plodovi ili avokado.🥑

Iftar

Preporučuje se da se obrok sastoji od raznovrsnih namirnica koje pružaju potrebne hranljive materije kao što su proteini, ugljeni hidrati, vlakna, vitamini i minerali. Budite sigurni da unosite dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju.

Slatka jela

Izbegavajte preterano slatke i masne namirnice: Prekomerna konzumacija slatkiša i masne hrane može izazvati oscilacije šećera u krvi i umor tokom dana. Radije birajte zdrave alternative poput voća i orašastih plodova.

Unos kofeina

Kofein može izazvati dehidrataciju, pa je preporučljivo smanjiti ili izbegavati kafu i druge napitke koji sadrže kofein tokom Ramazana.

Fizička aktivnost

Preporučljivo je održavati umerenu fizičku aktivnost tokom Ramazana kako biste održali kondiciju. Međutim, birajte časove kada nije najtoplije i pazite da ne preterujete.

Savet

Ovi saveti će vam pomoći da održite balansiranu ishranu tokom Ramazana i da ostanete zdravi i puni energije tokom celog meseca.